Dwa miliardy kubków - tyle kawy wypijamy każdego dnia na całym świecie! Jednak mało kto pijąc aromatyczny, czarny napój myśli o tym, że pracownik plantacji kawy zarabia jedynie pół dolara dziennie, czyli około stu dolarów rocznie. Co zrobić, by docenić pracę tych, dzięki którym każdego poranka możemy delektować się filiżanką kawy?
Oferowanie lepszych warunków handlowych oraz ochrona praw nieuprzywilejowanych producentów i pracowników krajów Południa to główne założenia ruchu Fair Trade. W Polsce idea sprawiedliwego handlu nie jest jednak tak popularna jak w krajach Europy Zachodniej czy w Stanach Zjednoczonych. - Przyjechałem do Europy Wschodniej, ponieważ wiem, że tutaj kawa z naklejką Fair Trade praktycznie nie dociera. W tym regionie jest wielu mieszkańców i konsumentów kawy, ale idea sprawiedliwego handlu jest tu nowością. Przyjechałem, aby zwiększać świadomość, w jaki sposób produkty sprzedawane według zasad Sprawiedliwego Handlu przynoszą korzyści rolnikom oraz producentom - mówi Tadesse Meskela, dyrektor naczelny Związkowej Spółdzielni Plantatorów Kawy Oromia.
http://www.centrum.fm/content/sprawiedliwy-smak-kawy-fair-trade-w-polsce-wideo
« powrót
Powiązane wiadomości: