Sto lat temu orkisz był uprawiany powszechnie w całej Europie. Potem zapomniany, teraz znów doceniany. Na Lubelszczyźnie zaczęły jesienne zasiewy tej szlachetnej odmiany pszenicy. Jedne z największych pól uprawnych orkiszu są w Suchodołach, koło Fajsławic.
Jest z niego wypiekane pieczywo, produkowana kawa, mąka, a nawet piwo. W smaku przypomina orzechy i zawiera składniki, których nie ma w zwykłej pszenicy. Na Lubelszczyźnie zaczął się właśnie zasiew orkiszu zimowego.
Specjaliści podkreślają, że jeszcze niedawno uprawą orkiszu zajmowało się niewiele osób. Teraz ta odmiana pszenicy jest coraz bardziej popularna. Uprawa nie sprawia problemów, znacznie trudniejsze jest przygotowanie orkiszu do spożycia.
Badania potwierdzają, że orkisz wzmacnia ciało, poprawia trawienie i rozgrzewa. Spożywany trzy razy dziennie pomaga nawet w walce z AIDS. (TVP Lublin)
http://www.tvp.pl/lublin/aktualnosci/gospodarka/zapomniany-teraz-znow-doceniany-orkisz-powraca/2730548
« powrót
Powiązane wiadomości: